Az a jó ebben a hús nélküli életben, hogy kreativitásra ösztönöz. Folyton gondolkodsz, hogy a jól megszokott dolgokat, hogyan lehetne vega vagy vegán módon elkészíteni vagy éppen, hogy csinálj izgalmas ételeket CSAK zöldségekből. Bé nagyon kívánta a rakott krumplit, de hát a krumpli tojással az krumpli tojással és nem pedig rakott krumpli. Ugye.

Felgyulladt a lámpa mikor a hűtőből kiintegetett egy fél üveg pesto! Mi lenne, ha ebből alkotnánk valamit. Így született meg a kép alapján ez a ronda ám annál finomabb étel.

Hozzávalók:

  • 3 db nagyobb burgonya
  • 5 db tojás
  • fél üveg zöld pestó
  • 1 doboz Dr. Oetker creme vega
  • 1 nagy marék dió
  • 20 g tofu (mi chilis ízesítésűt raktunk hozzá, de a zöldfűszeres lehet még jobb)
  • só, bors
  • 2 ek olivaolaj
  • vegán sajt

Elkészítés:
Igazából nem sok különbség van az eredeti rakott krumpli és e között, úgyhogy nem egy ördög lakat az elkészítése. Krumplikat megmossuk és feltesszük főni, ahogy a tojásokat is. Addig amíg megfőnek, elkészítjük a szószunkat, amiket a rétegek közé fogunk locsolni. A pestót és a „tejfölt” feltesszük egy kisebb lábasba forrni, folyamatosan kevergetjük addig amíg rottyan egyet. A diót zsiradék nélkül kissé megpirítjuk. Ahogy megfő a krumpli félre rakjuk hűlni, a tojásokat pedig hideg vízben szintén kihűtjük. Ha ez kész akkor megpucoljuk őket, karikákra vágjuk és elkezdjük rétegekben bepakolni egy jénaiba. A jénai alját meglocsoljuk egy kis olivával, majd mehet rá a krumpli először. Én a rétegeket külön szoktam fűszerezni (só, bors). Majd egy sor tojás, dió és tofu aztán pedig a szósz. Addig pakoljuk a rétegeket amíg fér az edénybe és van alapanyagunk, érdemes a legtetejére kicsit több szószt hagyni. Végezetül pedig megszórjuk sajttal és irány a sütőbe kb 180 fokon. Kb. 20-25 perc alatt készre sütjük!