A pihenés napja volt a mai. De azt, azért nem mondanánk, hogy teljesen kialudtuk magunkat, mert megint hajnalig blogoltunk, de ma nem kellett órát állítani a keléshez. Összekaptuk magunkat és elindultunk Kata Beachre tuk-tukkal, de előtte még az első állomásunk a szomszédos Banzaan piac volt, ahol egy rakat gyümölcsöt vásároltunk. Vettünk megint lam-jait (alulról 1.kép) ez a bogyós, fürtös, sárgásbarna gyümölcs. A barnás héját leszedve fehér, puha belsőt kapunk. Leginkább licsire emlékeztet, de annál édesebb. Aztán kóstoltunk lakam-ot, (alulról 3.kép) ami pedig ilyen hosszúkás, csepp alakú, mintha szúrós papírba lenne becsomagolva… állítólag nagyon finom, háááááát nem bírtuk megenni enyhe édeskés ízű, aztán kesernyés, zsíros. A helyiek nagyon imádják, nekünk ez annyira nem jött be. Ettünk még mini ananászt, az továbbra is nagy kedvenc. Meg rambutan, (alulról 2.kép) ami pedig pinkes színű, szőrös gyümi. Szintén a licsi rokona, az íze is nagyon hasonló, ananász után nekünk ez ízlett a legjobban. Gyümölcs árakról majd később írunk még. A nagy bevásárlás után irány Kata Beach. Szerintünk ez sokkal szebb és jobb, mint a patongi, úgyhogy nem bántuk meg, hogy ellátogattunk erre a beachre is.

A jó magyaros reggeli után, mert még kitart a szalámi és a kolbász, egész nap csak gyümölcsöt ettünk. Délután 4 felé, azonban egy kicsit megéhezett a társaság.

Késői ebéd: A strandon ettünk a Non Ying étteremben egy adag tavaszi tekercset (felülről 1.kép), viszonylag drágán 120 baht-ért (kb. 1080ft). Igazából nem túl említésre méltó dolog. A zöldség csak köretként jött egy kis falatnyi saláta formájában, mert a tekercsben üvegtészta volt javarészt. Ilyet se nagyon láttunk még. Hát kipróbáltuk és elég is volt ?. Inni Pének sört, Bének pedig kókusz vizet rendeltünk. Bíztunk benne, hogy egy egész kókuszdiót tesznek majd le elénk az asztalra. Hát így is lett. Aj, isteni, de komolyan!!

Vacsi: Már tegnap eldöntöttük, hogy ma az Otop Marketen eszünk. Nem olyan óriási piac, de ez is nagyon hangulatos, vannak különlegességek, és persze ugyanazok is, mint mindenhol. Sok az ülőhely és valamelyest jobban ráhangolódtak az európaiakra, mert pl. van rántott hús. Igyekeztünk minél több dolgot megkóstolni, így olyan mintha egy degusztációs menüsort állítottunk volna össze. Mindenből egyet-egyet kóstolva nem olyan brutál ám, mint leírva ? Lássuk is a menüsort:

  • Sertéshússal töltött dim sum: Ezek darált hússal töltött batyucskák, különböző színekben pompázva, megszórva, szárított fokhagymával, édes chili szósszal, persze kérheted csípősen is. A 7 db kis golyó 50 baht volt (kb. 450ft). Előételnek kitűnő, még kiválasztjátok a következő fogást, addig pont elmajszolgatjátok. (legutolsó képen a zöld, sárga kis batyuk)
  • Noodle with pork leg: Leves 150 baht (kb. 1350ft)! Pé nagyon megkívánta, Bé pedig a csülök láttán elég bizalmatlan volt ezzel a kajával kapcsolatban, de feleslegesen. Nagyon ízletes, nem csípős, édeskés, zöldséges, húsos alapú leves. A sertéshús édeskés, rettentő omlós és puha, újhagymával, kínai brokkolival és ragadós smack tésztával. Nagyon finom, új kedvenc!
  • Stir fried bamboo shrimp: Egy tál borotva kagyló 200 baht (kb. 1800ft), ez egy hosszúkás kagyló, amit már első nap kiszúrtunk. Ma jött el a napja. hogy le is csekkoljuk. Hagymával, fokhagymával, chilivel, thai bazsalikommal és elképesztően finom mártással készül, persze csípősen kértük. Nagyon finom volt, de tényleg.
  • Kínai gőzgombóc: Zárásként gondoltuk eszünk valami édeset, ezt ugyanott néztük ki, mint ahol a dim sum-okat is ettük. A csajszival lebeszéltük, hogy melyik milyen ízű és hogy 50 baht-ért (kb. 450ft) ad 3 különbözőt. Ő mutogatta, mi bólogattunk! A végeredmény pedig: 1 db ismeretlen gyümölcsös gombóc és két sertéshússal töltött…. ? Még jó, hogy édeset akartunk. Az édes élmény itt elmaradt, de nyugi pótoltuk! Amúgy a gombócok eléggé szárazra sikeredtek. Viszont a töltelékek jól fűszerezettek, nem volt rossz, mondjuk mi bírtunk volna hozzá valami kis szószt/mártást.
  • Grill pork with fresh milk: Nyárson sült disznóhús (tarja) 100 baht (kb. 900 ft). Előtted sütik frissen, hihetetlen omlós, puha szinte el sem hiszed, hogy disznót eszel. Kókusztejben áztatják és curryvel, cukorral vagy mézzel ízesítik. Ezekhez a nyárs étkekhez ők nem nagyon esznek köretet, csak így natúrban elcsipegetik.
  • Fokhagymás kagyló: Hát ezt mi kipróbáltuk, ti kihagyhatjátok. Négy darab került 100 baht (kb. 900ft). A nagy fésűkagylót megszórják rengeteg szárított fokhagymával és így sütik meg grillen. Magában, mindenféle csicsázás nélkül sokkal finomabb ez a kagyló. Egyébként itt még lehet kapni sajtos verzióban is, de azt már nem valószínű, hogy megkóstoljuk. Ha Ti igen és jó volt számoljatok be róla.
  • Éééééés desszert! ? Kókusztejes mangó fagyi 100 baht (kb. 900ft), amit előtted készítenek el. Kimér egy adagnyi kókusztejet, melybe beledobál pár szem mangót és egy hatalmas fagyasztót lapra kiönti. Ott egy spatula szerű eszközzel szétkeni és feltekeri. Az egész kb. 4 perc és tádám kész a FAGYI. Tök látványos, nagyon fincsi!

A mai kajánk kb. összesen 6.750ft volt! Nézzük, csak külföldön vagyunk és a helyi különlegességeket kóstolunk. Érdekesebbnél, érdekesebb ételek és ízek. Ha leosztjuk kettőnkre, akkor sem olyan méregdrága, főleg úgy, hogy milyen ételeket vacsoráztunk. De így, hogy négyen kóstolgattuk elmondhatjuk, hogy egyáltalán nem drága. Persze ennél lehet olcsóbb és drágább helyeket is találni, de összességében nagyon elégedettek vagyunk a kinti ételekkel és igazából mindennel. Egy csoda Thaiföld!